2016 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Grunto Tyrimai

Prieš savaitę buvo užsakyti grunto tyrimai. Įmonės (Geopra), kuri atliks šiuos darbus, ilgai ieškoti nereikėjo, nes su ja jau buvau turėjęs reikalų anksčiau. Vakar įmonės atstovas susisiekė ir informavo, kad rytojaus dieną planuoja atlikti grunto tyrimus. Buvome sutarę, kad, pagal būsimo namo užstatymo plotą, užteks skirtingose namo šonuose atlikti po vieną gręžinuką bei statinį zondą. Architektas tuos taškus pažymėjo genplane.

Kaip ir buvo sutarta, vyrai pasirodė ryte su visa technika ir pradėjo darbus.
Oras buvo geras, technikai privažiuoti problemų nebuvo, tad visi darbai užtruko apie 2val.





Pradžioje buvo atliekamas statinis zondavimas. Juo buvo tiriamas pasipriešinimas smigimui. Tai yra esminis tyrimas, kuriuo vėliau vadovausis konstruktorius projektuodamas pamatus. Vėliau į tą pačią "skylę" buvo kišamas grąžtas ir tiriama grunto sandara.




Pagal pirminius duomenis gruntas nuo 1m gylio yra smėlingas, nuo 2,5 metrų - priemolis ir nuo 3,5m aptiko šiek tiek vandens...Dėl vandens gali būti šiek tiek problematiška įrengti polinius pamatus, gręžiant paprastuoju grąžtu... Gali prireikti juos įrenginėti pagal CFA technologiją, kai betonas į polių skyles būtų pilamas per grąžto vidurį. Tačiau pakalbėjus su gręžėjais, jų nuomone, pagal zondo parodymus, polius turėtų užtekti gręžti iki 2,5 metro ir vandeningas sluoksnis neturėtų būti pasiektas.
Nebeturėjau laiko laukti, kada pradės gręžti ant gręžinuką,  tai paprašiau, kad paskambintų,  kai jau turės daugiau info. Per pietus sulaukiau skambučio, kad antrame taške, grunto parodymai labai panašūs ir kad  jokio vandens aptikta nebebuvo. O tai tikrai gera žinia!

Dabar reikia sulaukti pilnos dokumentacijos su visais paaiškinimais ir išvadomis.

Visas šis malonumas kainuos 250 Eur. Dažnai žmonės svarto, ar verta  daryti grunto tyrimus. Mano atsakymas būtų TAIP. Rizikuoti ir statyti namą ant suprojektuotų "iš oro" pamatų nevalia, nes vėliau ši sutaupyta suma gali kainuoti kur kas brangiau.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą