2017 m. balandžio 15 d., šeštadienis

Darbai prieš pamatų užpylimą

Kad darbai nestovėtų vietoje, kol laukiame mūrininkų ir kad užpylus pamatus smėliu/žvyru nereiktų labai daug kasinėtis, nusprendėme pasidaryti keletą darbelių. Vienas jų - poliukų betonavimas nelaikančioms sienoms. Nors konstruktorius yra numatęs visas pertvaras mūryti ant smėlbetonio grindų sustiprinant jas metalo karkasu + ekstrūdiniu polistiroliu, mes miegamųjų zonoje nusprendėme visgi pasidaryti poliukus. Tokį sprendimą priėmiau, nes pati darbų eiga man atrodo šiek tiek racionalesnė. Mūrininkams išmūrijus sieneles, bus galima iškart per grindis vedžioti elektrą, tinkuoti sienas ir tik pačiame gale betonuoti grindis. Pasirinkus konstruktoriaus siūlomą mazgą, darbai apsiverstų aukštyn kojomis :) Reiktų visų pirmą išsivedžioti šildymą, vandentiekį, tada betonuoti grindis, mūryti pertvaras, vedžioti per lubas elektrą (daugiau laidų) ir tinkuoti..Man kažkaip pasirodė per sudėtinga. Nors konstruktorius argumentuoja, kad pats grindų mazgas būtų šiltesnis...Tad iki galo nesu garantuotas, kad priėmiau teisingą sprendimą, todėl poliukus išsibetonavime tik miegamųjų zonoje, o svetainėje, kur taip pat bus nemažai pertvarų dar nedarėme nieko ir galbūt vienur bus ant polių, o kitur ant sustiprintų smėlbetonio grindų...



Toliau sekė rostverko šiltinimas iš vidinės jo pusės. Tam naudojome 10cm EPS100. Jį klijavome lapais 100x50 nuleidžiant 19cm nuo rostverko viršaus. Kad nepjaustyti lapų, 4cm įgilinome į gruntą.
Smėlį užpilsime šiek tiek aukščiau putplasčio, kad iki grindų betonavimo jis būtų kuo mažiau "spardomas". Vėliau, prieš grindų betonavimą, smėlį sutrombuosime iki putplasčio lygio ir ant viršaus dėsime 25cm EPS100.


Rostverką tarp namo ir garažo šiltinome 20cm putplasčiu ir lapus klijavome vertikaliai, įgilinant 50cm į gruntą. Taip darėme todėl, kad garažas bus nešildomas ir temperatūra žiema jame bus arti nuliui.


Taip pat išsivedžiojome, į skirtingas namo puses techninį vamzdį, per kurį vėliau galėsime prasivesti elektrą į lauką. Kur buvo didesnis atstumas, naudojome d25 vamzdį, kur atstumas buvo trumpesnis d20. Į katilinę taip pat įsivedėme varinį elektros kabelį 5x10 ir pasistatėme laikiną elektros skydelį.



Visus šiuos darbus man padėjo atlikti vietinis kaimo žmogelis, kuriam kasimas panašu yra gyvenimo pašaukimas :) Kaip jis pats sako, jį draugai vadina Bobcat'u :) Ta proga, kad jis kaip tik turėjo dvi savaites laisvas ir rodė didelį norą dirbti, teko prigalvoti jam ir daugiau darbų. Tad išsikasėm lietaus kanalizaciją į kurią suleidome du žiedus po 2metrus. Tiek turbūt niekada vandens neprisipildys, nes ir gruntas dėkingas, tačiau stogas didelis, tad geriau daugiau nei per mažai.



Taip pat įsivedėme vandenį į katilinę. Tam prireikė atsikasti požeminę vandens sklendę, kuri buvo sumontuota dar tuomet kai buvo vystomas kvartalas, ir ją šiek tiek patraukti toliau nuo namo. Sklendė turi tokį įdomų pajungimą. Vamzdį užtenka įkišti ir jis užsifiksuoja. Mūsų užduotis buvo jau vieną galą, kuris buvo pajungtas į sklendę ištraukti, patrumpinti ir atgal įkišti. Šiam darbui, visai atsitiktinai sutikau kitą blogger'į Jan Gluchovskij, kuris sutiko man padėti. Didelis Ačiū jam! Buvau nusipirkęs ir atsarginę sklendę, kurią buvau pasiruošęs tam atvejui jei iš sklendės nepavyktų vamzdžio ištraukti nesulaužant jos, bet tam tikrais sukamaisiais judesiais vamzdis pasidavė :) Įkišus vamzdį atgal ir pajungus vandenį, pirmą sekundę dalis vandens ištekėjo, bet taip įvyko todėl, kad sklendės sujungimo principas ir yra toks, kad kuo labiau vamzdis traukiamas lauk, tuo stipriau jis fiksuojasi. Slėgiui pakilus vamzdis aklinai užsispaudė.




Kad pajungtį vandenį teko 20'iai minučių gatvėje užsukti vandenį. Tikėjaus, kad nelabai kaimynai į tai ir sureaguos, tačiau klydau! Vieni kaimynai velnių atrašė kaip priklauso :) Ateityje bandysime tokių nepatogumų kaimynams daugiau nesukelti. Pažintis su šiais kaimynais nebuvo pirma, nes betonuojant pamatus turėjome dar nemalonesnę pažintį su jais...Kuomet buvo atliekami pasiruošiamieji polių betonavimo darbai įvyko nedidelė avarija. Pajungus betono padavimo žarną prie siurblio, betonvežio vairuotojas sumaišė padavimo kranelį ir betoną padavė tokiu spaudimu, kad žarna pakilo į orą ir "spjovė" visą savo turinį ant kaimynų garažo sienos, tvoros, augalų...Pamatų rangovas prisiėmė visą atsakomybė, nusamdė aplinkos tvarkytojus, kad sutvarkytų visą sodą, o vat su garažo siena istorija šiek tiek liudnesnė. Ją teks perdažyti.



Pasiėmę spalvų paletę iš Caparol, atsivežėme keletą mėginių ir patepliojome sieną, kad parinkti spalvą. Viso labo pataikėme su spalva 100%, tad padariniai bus likviduoti :) Visi šie kaštai iš pamatų rangovo sąskaitos.

Toliau sekė pamatų užpylimas ir, blokelių,plytų, smėlio, cemento atsivežimas. Šiuo metu laukiame mūrininkų.





13 komentarų:

  1. Super :) pas Jus darbai vyksta :) pavydžiu baltu pavydu :) kaip vyras tau ir minėjo pas mus skęsta sklypas, ir jei lis taip toliau kas kelintą dieną, nepradėsim statybų niekad, nedėkingas gruntas pas mus. Reikia nors geros savaitės šiltos ir be kritulių. Va mums tavo tą kaimyną kasimui :D ,, Bobcatą,, jei technika negali įvažiuot :)
    O apie kaimyną Janas pasakojo :) kad buvo atėjęs. Sako, bet Audrius šaunuolis - šaltų nervų vyras :) Kaimynas burbėjo burbėjo jam ir klausė taip kaip gyvensim :) o tu jam : TAIP IR GYVENSIM :) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudokit vikšrinį traktorių, bus greičiau ir ne ką brangiau, mes taip darėm.

      Panaikinti
    2. Matai,kad kaimyną vyras gelbėjo ne kartą ekstremaliomis situacijomis per naujuosiuos ir šiaip daug darbų atlikęs pavadinkim (ne už ačiū),bet barteriu ateičiai,kai mums jo pagalbos reikės. Nupjautus medžius suvežiojo jau,bet paskendo pusę traktoriaus,traukė kitas jo traktorius. Darbų daug: reikia visus kelmus išrauti,tada nustumdyt juodžemi,tada keliuką technikai pasidaryti,statybų aikštelei prisivežt žemių,išsilygint,kad pamatus pradėt galėtume. Žiūrėsim, gal ir samdysim kokį vikšrinį račioką, jei nedžiūs visai sklypas

      Panaikinti
  2. Janas minėjo, kad pas jus molis ir technika negali įvažiuot...na bet pavasarį taip dažnai būna. Dar savaitę-kitą pakentėsit ir ateis vasara :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sėkmės darbuose. Kadangi, pas mus situacija panaši darbų etapų prasme (nesenai baigti pamatai, laukia vidinis jų apšiltinimas ir panašiai) tai bus įdomu pastebėti, tad netingėkit rašyti :) Gal sutaupysit laiko ieškant kokio sprendimo. Tarkim pas mus architekto suplanuota, kad grindys -10 cm nuo pamatų viršaus, panašu, kad tendencijos tokios jog grindis reiks kelti +10 ar +15cm nuo pamatų viršaus ir panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal pas jus ten -10 kokios juodgrindes pavaozduotos..nes is ties butu leista kam tas grindis leisti, nes jos tikrai turi but auksciau rostverko...pas mus nulis nurodytas +15cm nuo rostverko virsaus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. -10 normalių grindų viršus. Pagal architektą, grindys negali būti lygiai su rostverku, o jei žemiau tai taupiau, nes reikia mažiau smėlio, žemesnis namas (viena eilė blokelių, šildymo ir t.t.). Šilumos atžvilgiu, manau geriau kai virš pamatų, todėl taip ir darysim. Kai projektavom, taikėm į B klasę, dabar patys niekieno neprašomi darysim ant A :)

      Panaikinti
    2. Lygiai su rostverku negali, o žemiau jau gali? Žiauru iš tiesų, kokie žmonės vadina save specialistais... ir dar klientų turi.

      Panaikinti
  5. dar klausimas, o jei būtų -10, kaip atrodytų slenksčiai ties lauko durimis?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atrodytų panašiai kaip kaimuose statydavo medinius namus senovei: durys ir langai labai žemai iš lauko pusės atrodo, užėjęs į priemenę pusmetrinis slenktis, tada iš priemenės peržengi dar vieną tokį aukštą slenkstį ir įeini į kambarį. :)
    Vytautai pasidalinkit vardu ir pavarde architekto, kad kiti pas ji nesidarytų projekto, arba gal tikrai Jūs kažką ne taip skaitote projekte? Parodytumėte projektą, tai visiems mums aiškiau pasidarytų kur šuo pakastas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Daug klausimų ir mums kėlė ši vieta, kėlėme grindis per vieną blokelį (durys, langai taip pat) vienintelis minusas žemesnės lubos, tačiau šilumos atžvilgiu manau teisingas pasirinkimas, nes grindys persidengia iš išorės su lauko šiltalu 20 cm., kai tuo tarpu pamatas šiltintas 10 cm. ir 5 iš vidaus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal sužeminant durų slenkstį tarkim kaipgaražo, nedadaro pamato, kad nebūtu slenksčio. Jei rasiu kaip įkelti foto, galėsiu pasidalinti ta vieta. Neatmestina tikimybė, kad ir ašne iki galo supratau kas nupiešta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. O jums leido vandens tiekėjas patiems pasijungti prie vandentiekio? "Kauno vandenys" griežtai pasakė, kad tai turi atlikti atestuota įmonė

    AtsakytiPanaikinti