2017 m. vasario 1 d., trečiadienis

Mūro blokelių pasirinkimas

Galvojau, kad jau esu apsisprendęs dėl išorinių sienų blokelių, bet šiandien pasikalbėjęs su konstruktoriumi vėl pradėjau dvejoti. Šiuo metu buvau (o gal vis dar esu) apsistojęs ties Keramikiniais blokeliais (Lode 25cm). Tai nulėmė tokie faktoriai:

1) Stipris - šis rodiklis renkantis blokelius buvo vienas svarbiausių.
2) Iš kokių medžiagų pagaminti blokeliai
3) Varža - iš tikro į šį rodiklį dėmesio kreipiau mažiausiai.


Šių blokelių minusai:

1) Pagrindinis minusas yra sandarumas, o šie blokeliai tuo nepasižymi... Blokeliai per vertikalias siūlės tik susineria, be skiedinio...esu matęs, kad kai kurie vėliau tas siūles "užtinkuoja" ir iš išorės...
taip pat labai svarbu įrengiant rozetes, jų ertmes užpukšti putomis ar kitaip izoliuoti, nes pasitaiko, kad per jas pučia vėjai :)


Grįžtant prie konstruktoriaus siūlymo,  jo manymu būtų protingiau mūryti, o gal geriau sakyti, klijuoti sienas iš ARKO silikatinių blokelių M24/18. Argumentai:

1) Sandarumas. Būtų klijais tepama tiek vertikali tiek horizontali siūlė.
2) Klijuojant blokelius ne standartiniu skiediniu, o tam skirtais klijais, realiai nebereikia sienų tinkuoti. Galima iškart glaistyti...teoriškai kaip ir taip, bet o kaip su laidais? juk reikės štrabuoti sienas...ar šitoj vietoj nepažeidžiamas sandarumas?

Mano supratimu minusai, klijuojant blokelius klijais:

1) Armavimo kaip ir nelieka..Visur deklaruojama, kad to lyg ir nereikia, bet ar tikrai? Yra ten kažkokie specialūs "metaliukai" armavimui, kuomet blokeliai klijuojami, bet ar to užtenka?

2) Kaina. Lodė blokelių kūbas ~60 pinigų, Arko ~85. Jei skaičiuoti 50 kūbų, lode būtų ~3000eurų, Arko 4250Eurų..Skirtumas nemažas, realiai pasidengia tinkavimo kaina...




49 komentarai:

  1. Reikia skaiciuoti kvadratais jeigu lyginate skirtingu matmenu blokelius. Pvz 50m3 Lode tai 200m2 sienu, o 50m3 Arko m18 tai net 280m2 sienu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, suprantu, bet konstruktorius rekomenduoja M24, tai skirtumas ganėtinai mažas...

      Panaikinti
    2. Tai tu jei lygini,tai lygink lygiavercius parametrus. Lode 17.5 ir arko 18. Lode 25 ir arko tokius pat. Tada dar paziurek varza,gniuzdyma. Visus reik parametrus ivertint.

      Panaikinti
  2. pagal b-a.lt kainas, tai jums 200m2 Arko m18 kainuotu 2910eur, o 200m2 Lode keratherm 25 3092eur :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaina panaši, o kaip dėl tarkime akumuliacijos? storesnė siena turėtų geriau akumuliuoti tarkime šilumą...

      Panaikinti
    2. Arko suknesni, tankesni, be oro tarpu. Tad ir termomase bus didesne. ;)

      Panaikinti
    3. Kiek pamenu oro tarpų jie turi :) iš viršaus blokelio tik atrodo kad kelios skylės, bet iš apačios ten jų yra pakankamai...bet aišku ne tiek kiek keramikiniuose..

      Panaikinti
  3. Tinkuoti vis vien reikes. Ne vienas murininkas tau nepadarys idealiai vertikaliu sienu, vis vien bus geriaisiu atveju apie cm paklaida. Arko blokelius dedant ant kliju, vertikaliu siuliu murininkai netepa klijais, jie tik pristumiami vienas prie kito. Jei prasysi tept vertikalia, tai tik prichalturins jei nesiruosi visa laika stovet uz nugaros: bus tik lengviau jiems, nes gales nesunerti blokeliu tiksliai, o likusi tarpa is isores uzteps klijais. Konstruktorius panasu objekte nera niekad buves: kompe tau suskaiciuos matmenis mm, o statybose cm tai nedidele paklaida. Pries priimdamas sprendima, pasitark ir su statybininkais t.y. su murininkais. Medziagu kainos statybose lyginant su darbu kainomis yra ZYMIAI mazesnes. Pats pasirinkau Arko 24 pirma eile armuojant ant skiedinio, o kitas ant kliju. Surasti nechalturscikus statybininkus didelis issukis. Todel pavyzdziui nedaryti monolitinio ziedo virs muro butu didele klaida, nors ir ka konstruktorius sakytu, kad nebutina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prieš metus konstruktorius pats statėsi sau namą iš arko blokelių ir sienos pas jį name tik glaistytos. Tad, kad arko blokelių gali nereikėti tinkuoti yra realu :) dėl vertikalių siūlių man irgi neramu, nes vakar iškart skambinausi mūrininkams ir konsultavausi, tai jų nuomonė yra konkreti - vertikalių siūlių tepti nereikia. Sako, jei prašysi - tepsim, bet kainuos plius 5 euriukai, ir tai bus ne pagal technologiją :)
      Jūs sakote, kad armavote su klijais. Turite mintyje, kad kas n-tają eilė nardinote į klijus kažkokią armuotę, ar paprasčiausiai klijavote ir tiek?

      Panaikinti
    2. Pirma eilė armuota ant kalkinio skiedinio, kitos ant kliju nearmuotos. Armavimui naudotas "Mūro armavimo vielos tinklas - 4x2000x250 mm [50x50 mm]". Žinau, kad vietoj vidaus sienų tinkavimo daro panašiai kaip išorinį fasadą: armuoja paskandinant armavimo tinklelį armavimo mišinyje. Bet kad tik glaistuotų, nesu girdėjęs. Gal galite kokią nuorodą įmesti. Manęs irgi laukia šiais metais vidinių sienų apdaila.

      Panaikinti
  4. Šiltumo prasme blokeliai turi būti:
    arba max šalti - ty gerai akumuliuoti šilumą
    arba max šilti, kad nereikėtų šiltinti
    O keramika nei šis nei tas. Na nebent iš storos šiltos keramikos statyti (HELUZ FAMILY). Bet vis vien šiltinti reikės.
    Be to keramika nemaloni mūryti, nemaloni tinkuoti, nemaloni štrobuoti. Nėra pigesnė, sako kartais radioaktyvi. Na prasta mano patirtis su ja :) Tad mano patarimai gana subjektyvūs. Bet iš patirties.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. manau, kad keramika akumuliuoja šilumą pakankamai gerai.
      Mūrijimas - kadangi ne pats mūrysiu, tai tame problemų kaip ir nematau, o ir pasirinkti mūrininkai didžiausią praktiką turi būtent su šiais blokeliais.
      Štrabavimas - nemanau, kad to prireiks. Laidai gražiai pasislepia tinke.
      Tinkavimas - tiek kalkinį tiek gipsinį tinką šiais laikais galima atlikti su tam skirtais agregatais. Būtent taip, kalkiniu tinku buvo nutinkuotas dabartinis namas. Nusiskundimų nebuvo :)

      Panaikinti
    2. Tik nesugalvok statyti namo be apšiltinamojo sluoksnio. Didesnės nesamonės negali būti. Nes rasos taškas gaunasi blokelyje, taip pablogindamas šilumos laidumo savybes, todel varža bus tik teorine laboratorinemis sąlygomis. Siūles kad ir kaip klijuotum kruopščiai, plyšių vistiek liks.

      O kodėl nepasirinkus dujų silikato lygiais galais pvz? Vieno aukšto namui, 20 cm pločio blokelio gniuždymo užteks. Siules gali klijuoti kaip nori, tik pagal technologiją reikia arba kas 4-ą eilę armuoti arba viršuje daryti betoninį žiedą. Dujų silikatas ir štrabuojasi nesunkiai.

      Panaikinti
    3. Rašydamas šį straipsnį, save valdžiau :) kaip čia neišdėt savo nuomonės apie dujų silikato blokelius :) mano subjektyvia nuomone, tai yra paskutinė medžiaga, kurią reiktų naudoti mūrui...mūras turi atlikti mūro funkciją, o šiltinimo medžiagos - šiltinimo. mūras turi būti tvirtas, gerai izoliuoti garsą, gerai akumuliuoti šilumą ir tik pačiam gale galima atkreipti dėmesį į mūro šilumines savybes. Dujų silikatas nei garsą isoliuoja, nei tvirtas, nei šilumą akumuliuoja, o drėmgės įgeria daugiausia, kas su metais prastina jo šilumines savybes..sau niekada nestatyčiau iš dujų silikato ir kitam patarčiau nestatyti :) bet čia tik mano asmeninė nuomonė.

      Panaikinti
    4. Subjektyvi nuomone.
      Baigiu renovuoti uosviu nama statyta pries 45 metus statyta is rusisku duju betono blokeliu + 5cm oro tarpas, balta padailine plyta.Teko nudauzyti visa tinka is vidaus tai atsivere visas blokeliu vaizdas. Po sitiek metu nepastebejau jokiu pasikeitimu ar pazeidimi duju betonu blokeliuose, bet jau sumuryta tai kreivarankiu belekaip 1 cm.nepaklaida.
      Gyvenant nerenovuotame name labai jautesi is kurios puses vejas pucia, ta puse visada buvo saltesne. Po sienos oro tarpo uzpildymo putomis pasijaute rezultatas del vejo, ateiti planuojam sildinti is isores 10cm. Polisterolu.
      Jaigu ateiti statysiu nama net neabejoju kokius blokelius pasirinksiu, vienareiksmiskai tik duju betona. Tai tokie mano patyrimai gyvenant sename name.

      Panaikinti
  5. Mano patirtis su Lode25 labai gera. Labai malonu mūryti. Mūrijau lėtai, su gulsčiukais kiekviebą apglostydamas iš visų pusių, beveik visos sienos gavosi lygios. Pradėjau mokintis tinkuoti, nieko blogo nepastebėjau. Tarpus iš išorės ir vidaus užtepiau tuo pačiu skystesniu skiediniu, niekas nepučia ir be tinko ir fasado.
    Dėl štrobavimo pritariu, ko gero bus nieko gero. Man blokelių gaila, nesiruošiu daužyti jš štobuodamas ir griovelius darysiu minimalius nenaudodamas vamzdelių (planas dar reiks tikrinti ar leidžia str).
    Žiedas ir armavimas ypač langų sąramų zonose, mano nuomone, labai pravartu. Giminaitės namo sienos iš baltų blokelių skilinėja, galvoju kad kreivarankiai blogai pamatus padarė, būtų armuota, tokių plyšių gal nebūtų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Viskas tvarkoje su tais lode blokeliais, statėm ir antrą kartą rinkčiausi Lode ar silikatą, tik papildomai pertepčiau klijais vertikalias siūles.
    Tinkuoti bet kokius blokelius vistiek reikės, geriausiu atveju galėsi tiesiai ant jų plyteles klijuoti. Palanges, kad nepūstų vėjas, papildomai užtepi klijais arba sąžiningais užklijuoti xp'są. Per kelias rozetes pas mus pučiau vėjas, tad jas teko permontuoti pistoletinėmis putomis, problema išspręsta. Patarčiau ir kitiems rozečių dėžutes montuoti putomis, o ne tinko ir klijų pagalbą.
    Dėl radiacijos nieko girdėti neteko, bet labiausią radiaciją kaupia keramzitas. Tad rinktis jums, žiedas visiems blokeliams reikalingas, vieno aukšto namui, jei nėra didelių laikančių svorių, galima naudoti ir 18 cm. storio silikatą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o vertikalias siūles rekomenduotumėte tepti kažkokiais spec klijais plytelėm/blokeliams? ar užtenka skystesniu, tuo pačiu mūrijimo skiediniu?

      Panaikinti
    2. Dalš užtepinėjau pigiais plytelių klijais, dalį armavimo mišiniu, dalį užpučiau putomis.
      Teko prieš metus pasižaisti su termovizoriumi, tai garažo siena kuri buvo netinkuota ir siūlės Lode vertikalios neužteptos švietė stipriai, užpurškus putomis/užtepus klijais tokio didelio skirtumo nebematyti ir siena tapo tolygesnė.

      Panaikinti
    3. Argumentai stiprūs, vadinasi ir mes taip darysime. Ačiū

      Panaikinti
    4. Tepk, kas limpa :) nuo statybų visokių skiedinių likdavo, tai viską ir tepėm. Kažkokį kalkinį (m5?) tik lietus gan greit paplovė.

      Dabar pas mus viena ūkinio siena yra nešiltinta ir tarpai neužtepti. Šaltą orą gan stipriai per tarpus pučia. Tad visas vertikalias siūles būtina užtepti. Kaip jūsų namui - kokia 1-2 dienos darbo.

      Namą statėm iš Lodes 17,5 blokelių. Buvo tarpų, kurie kiaurai švietė per visą siūlės ilgį.

      Panaikinti
  7. Vertikalias siūles pertepti daug laiko neužtrunka, bet efektą duoda gerą. Žmona 120m2 Arko sienų per savaitgalį pertepė likusiais blokelių klijais (kiek pamenu vieno maišo klijų tikrai užteko). Mūrininkų neprašėm pertepinėti, kad broko nepaslėptų: pavyzdžiui atmestinai spynomis sujungia blokelius, net tarpai šviečiasi. Geriau manau tai padaryti kitam etape - prieš fasado įrengimą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. ps.
    Armavimas 1a namui visai nereikalingas (svarbu pamatas stabilus), o žiedas visad būtinas.
    Šiaip konstruktoriaus to klausti turėtum ;)

    Dar apie blokelius: kažkodėl keli etatiniai rašytojai kiekviena proga puola rašyti nesąmones apie dujų silikatą, nors teorijos neišmano o ir praktiškai nebandė. Čia ne vieta apie tai rašyti tad nesiginčysiu.
    Kažkodėl tik apie dujų silikatą putojama nors rinkoje yra gal 7 pasiūlymai sienų, kurioms (beveik) nereikia šiltinimo: tai nuo šiltos keramikos, dujų silikato iki SIP ir šiaudų. Bet tai entuziastams ir apie šiuos variantus nekalbame.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Konstruktorius savo darbą dirba gerai, ir minėjo, kad jei ir reikia armuoti klijuotus blokelius, tai tik tam tikrose vietose, kur to tikrai gali reikėti...o aš savo ruožtu noriu išgirsti, kaip kiti statytojai daro..daugiau nuomonių, lengvai priimti sprendimą. Bet manau liksiu tieks Lode 25 blokeliais, su jais daugiau mažiau viskas aišku...

      Panaikinti
    2. 25cm daugiau nei reikia, tad nearmuok ;)
      Šiaip daug ką mūrininkai pakoreguoja.
      Net jei užsakovas nurodo va ten padaryti taip, šie būna padaro savaip nes 'nu niekas tokių nesamonių nedaręs' ;) Ir šiuo atveju armavimas būtų perteklinis tvirtinimas ;)
      Sienas laiko stabilus pamatas ir armavimo žiedas.
      Keramika nėra blogai. Ją daug kas renkasi dėl 'natūralumo'. Kai kažkokia medžiaga žmogui aiškiai miela ar nemiela, tai jau neatkalbėsi ;) Ir tai ok - juk sau namą statai.

      Panaikinti
  9. as pries fasado irengima visas vertikalias lode 25 blokeliu siules uzpurskiau su putomis. Del putimo kiaurai neteko pasibandyt, bet galiu pasakyt, kad stovint kambaryje uz 25cm sienos ir snekant su zmogum esanciu kitoje sienos puseje atrodo , kad jokios sienos tarp zmoniu nera :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl garso izoliacijos turiu panašų pastebėjimą, tik galvojau, gal čia langų problema? :)

      Panaikinti
    2. Cia as snekejau apie vidines pertvaras kol jos dar nebuvo tinkuotos. Buvo akiviazdu, kad per vertikalias siules garsas eina kiaurai

      Panaikinti
    3. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  10. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  11. ps, cia pries pora metu rinkausi kokia keramika naudot. https://aenamas.wordpress.com/2015/03/22/blokeliu-pasirinkimas/

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sienos sandarumą užtikrina ne blokeliai, o tinkavimas. Norit didesnio sandarumo, užtrinkite visas vertikalias siūles. Bet pagrindinis sandarumo garantas - tinkas.
    Mes pas save vidinėms sienom naudojom silikatinius blokelius. Tinkavome, nes sienos nesigauna idealios, jei pats paviršius kaip ir lygus, bet sienų vertikalumą visur išlaikyti idealų yra tikrai sudėtinga. Vis vien bus nuo kelių mm iki cm paklaida.
    Be to kaip jau minėjau tinkas reikalingas dėl sandarumo ir dėl garso izoliacijos. Pas kai kuriuos gamintojus blokelio garso izoliacija nurodoma su tinko sluoksniu.
    Pas save namuose turime vieną keraminių plytų vidinę siena, tai nepasakyčiau, kad ji būtų ant tiek blogą, kad kitą kartą tikrai nenaudočiau jos. Bet čia vidinė siena ir iš jos rozečių tikrai niekas nepučia :)

    Armavimo žiedą rekomenduočiau daryti, nesvarbu, kad konstruktoriui atrodo, kad jo nereikia. Jo nereikia jeigu siena sumūryta tikrai kokybiškai, bet mūrysit ne patys, klijai ar mišinys gali pakliūti ne kokybiškas bei blokelių partija gali netyčia pasitaikyti nevykusi ir siena kažkur bus silpnesnė. Armavimo žiedas praktiškai leidžia apsidrausti nuo aukščiau paininėtų atveju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žiedą, tiek konstruktorius, tiek mūrinininkai,tikrai rekomenduoja ir mes jį tikrai įrengimėsime :)

      Panaikinti
  13. Manau, kad tikrai užtektų ir 175mm, laikytų stogą be problemų, bet be stogo laikymo yra dar ir garso izoliacija, šilumos akumuliacija... Nemanau, kad verta šitoj vietoj nusiploninti..daug namų esu apžiūrėjęs, kurie buvo statomi iš keramikinių blokelių..didžioji dalis namų buvo statomi pardavimui, bet ir ten, išorinėms sienoms, buvo naudojami tik 25cm blokeliai.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Visi blokeliai turi pliusu ir minusu. Tokiam namui sociai uztektu ir arko m18. Pliusas butu, kad tikslus, tvirti. Savo nama murinau ant kliju, vertikalius sujungimus uztepiau tik is isores. Lode kaip keraminiu blokeliu tikslumas ir labai neblogas, jei murina ne kreivarankiai. (o tokiu rast tikrai sunku) Mano manymu vienintelis minusas butu ju trapumas. jie kaip porcelianas :) Jie sukurti laikyt apkrovas is virsaus. Sukant diubeli girdi kaip vidui trupa. Is keraminiu tvirciausi ir anksciau pigiausi buvo palemono, bet pas juos tikslumo nerasta. Zodziu jei reiks kokiu konsultaciju galit parasyt i M.Jazdauskas@gmail.com Jei galesiu padesiu. Pats statau sau, dirbu statybose, turiu aukstaji sios srities issilavinima. Zodziu zinau kazkiek ir teorijos ir nemazai pats su viskuo esu susidures.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, jei reikės konsultacijų būtinai kreipsiuos.
      Kas liečia mūrininkus, tai turiu išties gerus, kurių didžiausia patirtis būtent su šiais blokeliais, tad dėl kokybės esu ramus.

      Panaikinti
  15. Sveiki, jeigu planuojate pirkti Lode 25, galiu parekomenduoti pardaveja lenkijoje. Pirkau sau siemet, mokejau po 47 e uz kuba + atvezimas, gavosi ~51 e uz kuba. Faktas tas, kad lietuvoje tokiu kainu neradau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki, parasykit kur pirkot PL?

      Panaikinti
    2. gal kontaktus yo pardavejo galima

      Panaikinti
    3. Sveiki, gal galetumet pasidalint kontaktu is kur Lode 25 blokelius pirkot?

      Panaikinti
  16. Ten klauset del laidu ir strobavimo: as irgi maniau kad teikes strobuoti, bet nereikejo - laidai isvedzioti pavirsiumi, ir pasislepia po tinku. Tiesa, pas mane haus blokeliai (sienos gaunasi gan lygios), tinkas gipsinis, jokio glaistymo, iskart daziau. Viskas super.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Musu 2 a. namas is Arko M 18. Siltintas 20 xm. putu polist. gera garao izoliacija, siltas ir tvirtas .

    AtsakytiPanaikinti
  18. Audriau, turiu klausimą. Ar galite pasidalinti kur geriausias kainas gavote jei apklausinėjote Arko M18/M24 blokelius? Pats svarstau šią galimybę, bet prieš konkursuojant, gal galima gauti patarimų kur geriausiai pavyko susiderėti?

    Beje ar kažkas svarstė alternatyvą Arko blokelius parsivežti iš Lenkijos? (ar verta, ar pigiau ir kaip kokybė?).

    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  19. Audriau, niekur nepayksta rasti tiesioginio Jusu kontakto, tad paprašysiu čia. Gal galėtumėte el.pastu povilas.kazakevicius@gmail.com pasidaliniti kontaktais tų darbu vykdytoju, kurie nenuvyle statybu procese? Dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Laba diena, gal galetumete laiska su rekomendacijomis ir man pa"forward"inti el. pastu arjakubauskas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  21. sveiki,domina Heluz family 44 2 in 1 siltinti blokeliai.Gal kas statet is tokiu ar pirkot LT. ,o gal kas vezetes is Lenkijos ar net tiesiogiai is Cekijos.Jei kas turi kokios info prasau pasidalinti,-mano el.pastas;;;vyga69@aol.com

    AtsakytiPanaikinti