2017 m. balandžio 4 d., antradienis

Turime pamatus!


Dar rudenį nusistumdėme augalinį sluoksnį, atlikome grunto tyrimus, pasidarėme pamatų projektą ir pradėjome paieškas, kas galėtų mums įrengti pamatus. Pradžioje ketinau juos užsakyti pas brigadą, kuri mums atliks mūro darbus, bet paaiškėjus, kad pamatams neužteks paprasto bobcat'o su standartiniu grąžtu, teko šią mintį padėti į šoną... Po tam tikrų paieškų, geriausią pasiūlymą pateikė įmonė Polirosta. Jie CFA poliais užsiima jau turbūt dešimtmetį ir kaip patys sako, buvo bene vieni pirmųjų, kurie pradėjo tokio tipo pamatus Lietuvoje įrenginėti individualių namų segmente. t.y. už prieinamą kainą :)


Sulaukėme geresnių orų, sutarėme laiką ir sutartu laiku technika suvažiavo.



Polių karkasai





Pats niekada nebuvau matęs, kaip tokio tipo poliai yra gręžiami, tad su nekantrumu laukiau kada prasidės gręžimo darbai :) Pats principas toks, kad prie grąžto jungiama žarna, per kurią pumpuojamas betonas, išgręžus reikiama gylį įjungiamas betono padavimas ir grąžtas ištraukiamas.. Beje kuomet ieškojau įmonės, kuri įrenginės pamatus, visos kitos įmonės į sąmatą įtraukdavo ir siurblio kainą, nes kuomet gręžiami poliai, visą laiką turi stovėti ir kriaušė su siurbliu, o Polirostos pasiūlyme šios eilutės nebuvo. O nebuvo todėl, kad jie turi savo siurblį, kuriuo ir pumpavo betoną į grąžtą. Tokį, kokį naudoja grindų betonuotojai. ~56 polius į 3 metrų gylį sugręžė per ~5-6val.








Dar po kelių dienų prasidėjo rostverko montavimo darbai.




Po rostverku padėjome 15cm Geoporo. Konstruktorius buvo numatęs 20cm, bet na kažkaip nemanau, kad šitoj vietoj verta tiek nusistorinti...jau ir 15cm man rodos yra gerokai per daug :)


Ir po savaitės turėjome tokį vaizdelį:

40 komentarų:

  1. Jei nepaslaptis, kiek sukainavo viskas? Turiu pamatų projektą su 58 skylėm, tik kad plotis 40 ir ilgis 350.
    Pliams ir rostverkui betono paskaičiuota 56 kubai, tai įdomu būtų palyginti kokią kainą gavote.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. drumbiui - jei poliniams pamatams numatei 56 kubus, tai gal pagalvok apie plokštuminį pamatą - sumos nebebus daug didesnės, o iškart turėsi grindis. 56 kubai tikrai daug. arba mes biedni nesuprantam turčių užgaidų :)

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  2. Būčiau turčius, kainų neklausinėčiau :) Tokie kiekiai susidarė nes sklypas yra su nuokrypiu ir namas yra dalinai įsispraudęs į kalną, todėl vietomis reikia nemažai pakelti rostverką.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dabar aišku, kad prie sklypo kainos buvai numatęs atraminės sienos betonavimą. na tai čia jau visiškai kiti darbai, ne koks polių gręžimas. būtina atramines sienas skaičiuoti ir dėti skersines atramas, nes pasitaiko įlaužų dėl didelio slėgio - net Gedimino kalnas turi tokių bėdų :) jei nuokrypis daugiau nei 10 laipsnių, tai pridėk kokius 3k euro pinigų.

      Panaikinti
  3. 15 cm putplasčio nesuvokiamas storis - juk polių putplastis 0 cm :)
    nebent jį naudojo išlyginimui su reikiamu aukščiu. bet ir tai, betono ir putplasčio kaina veik vienoda, tai nematau poreikio net ir tuo atveju. pilnai užtenka ir 5 cm, ir dar geriau rinktis geoporą, kuris atsparus drėgmei, o kainuoja tiek pat kiek ir EPS100.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Na mes geoporą ir dėjome...kiek paskutiniu metu stebėjau kitas statybas, tai visur deda 10cm...ir aš kažkaip manau, kad šis putplastis po rostverku yra daugiau skirtas žemės kilnoimui amortizuoti, o ne šilumos funkciją atlikti. Šiltinant rostverką, esmė tą padaryti teisingai iš išorės, o kas ten apačioj ir viduj jau nelabai ir svarbu (mano nuomonė).

      Panaikinti
    3. Jeigu statote B klases kiaura nama, tai aisku nesvarbu kas apacioje, po rostverku ar da kur kitur. Putplastis yra skirtas silumos funkcijai atlikti, o kad zeme nekilnotu nereikia sudaryti tam salygu. Jeigu gruntiniai vandenys aukstai, daromas drenazas namo perimetru, jeigu zemai nieks nieko nekilnos nes nebus kam.

      Panaikinti
    4. Jei padesciau 5cm putplascio po rostverku, bet uzdeciau min25cm os isores ir dar igilinciau koki metra i grunta, ar tas apatinis siltinimas dar butu bent kiek aktualus? Kazkaip galvociau kad ne. Tikslas salcia neileist is isores.

      Panaikinti
    5. o tamsta bent zinote kaip siluma keliauja ? Is isores 1 metras padeda salciui "nepalysti" po namu. Rostverko apacia neleidzia silumai "iseiti" lauk. Ko didesne temperaturine delta turim tarp atitvaru, tuom didesni nuostoliai. Statant A ar A+ nama, rostverko apacia 20 cm visai teisingas storis.

      Panaikinti
    6. Buna kad konstruktorius sudeda polius kas 1m viena nuo kito. Gaunasi kad trecdalis rostverko visiskai nesiltinta is apacios. Silumai neisleist siltinam grindis, nors istikro butu smagu pamatyt sio apatinio siltinimo nauda kazkokiai skaiciais. Dabar argumentas storiau-geriau sioj vietoj manes asmeniskai neitikina. Isore -taip, grindys - taip, rostverko apacia - deja sunku patiket:)

      Panaikinti
    7. panagrinetum silumos tiltelius, paziuretum pjuvius kaip keliauja izotermos ir pasidarytu aisku. Neturiu laiko atskirom paskaitom.

      Panaikinti
    8. Man jusu paskaita jau nieko nebepakeistu, bet naujai statantiems butu tikrai naudinga. Kiekvienas komentaras isreikstas faktais yra daug naudingesnis nei paremtas emocijomis:)

      Panaikinti
  4. Tai kaina kokia pamatų? Aš suprantu, kad įmonė pasirūpino viskuo nuo putplasčio, armatūros ir t.t?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskuo pasirūpino įmonė. Kaina yra derybų objektas, tad nemanau, kad būtų teisinga ją viešinti.

      Panaikinti
  5. Is nuotrauku išriskinau,kad kaimynai esam:)pastebeti pamatu siltinimo darbai.Sekmes ir kantrybes:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kvieciu prisijungt I talka :D kurios gatves gyventojas busit?

      Panaikinti
  6. As ne pacioje gyvenvieteje,o siek tiek toleliau.Pats turiu dziaugsmeli reik pradet siltinti namo fasada:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. kodel poliu armatura nesurista su rostverko armatura ?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atsakymai
    1. Deja reikia, statybininkams reiketu STR'a bent paskaityti. Tai gal paprastai sumetam visa armatura ir nerisam visai, kam to reikia.... Buvo tokie ir prie mano pamatu, nieks neleido uzpilti rostverko kol viskas nebuvo tvarkingai surista. Statybioru atsakymas standartinis: "mes taip 10 metu darom"...

      Panaikinti
    2. Gal galetum pastraipa is stro kur raso kad poliai turetu but suristi su rostverku?

      Panaikinti
    3. tokio tiesioginio parasymo nebus, bet yra viskas parasyta "konstruktoriu" kalba. Mano pamatu projekte viskas buvo surasyta, kur ir ka risti, kiek uzleisti ir t.t. Buvo kalbeta ir su konstruktore, kuri patvirtino jog toks reikalavimas kaip ir yra. Aisku statybiorams lengviau nieko neristi.... juolab priejimas prie poliu armaturos ne pats patogiausias jeigu klojiniai jau sudeti.

      Panaikinti
    4. Konstruktorius konstruktoriui nelygu. Mano konstruktyve parasyta kad reikia risti rostverka ir kaip ji risti tarpusavyke. Apie risima rostverko su poliais nepamineta nieko. Kas liecia konstruktorius? Tai yra toks terminas "ramaus miego sindromas", si termina jie patys naudoja.

      Panaikinti
    5. :) Zinoma kad nereikia, armatūra karkasuose rišama tik tam, kad liktų projektinėje padėtyje kol bus pilamas betonas, veliau armatūra inkaruojasi betone ir dirba kartu.

      Panaikinti
    6. Tikrai nereikia, kaip @Aurimas raso, risamas tik karkase kad neisibegiotu armatura kai pilamas betonas.

      Panaikinti
  9. laikysis tie poliai, yra šiek tiek išsikišę armatūros. aišku būt gerai jei jos būtų bent 50cm, o dar geriau iki viršaus ir užlenkta, bet jei pamatas jau išpiltas, armatūros nepridėsi.
    beje - armatūros rišimas pamatui tvirtumo visiškai nesuteikia. Svarbu kad armatūra būtų susiklijavusi su betonu, ir pakankamas jos kiekis išilginiams tempimams (viršuje, apačioje, kairėje, dešinėje) atlaikyti. Kaip žinia gelžbetonio gamykose paruoštos plokštės būna su įtempta armatūra, tai ten gaunamas daug didesnis standumas nei išlietose mūsų ;)
    Kaip žinia net daugelis TP ir kitokio plauko inžinierių vengia virinimo pagrindinei armatūrai - va tas tai sumenkina pamato stiprumą, nes toje pirmiausia formuosis metalo "nuovargis" ir jis pradės ilgėti, o atitinkamai ir skilimas pasireiškia ten. na bet čia jau ribiniai atvejai, ir nemanau kad statysite tokį sunkų namą jog pamatas vos jį išlaikys ;)
    sėkmės statybose

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat aš irgi, nusistebėjau kad taip tankiai surista ir dar suvirinta. Sutinku kad stiprumo neprideda. Bet gražu. Šiaip ar taip nuo to nukenčia nebent kišenė, o laikyti - laisvai laikys mūrinuką. Tvarkingai padaryta.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  10. Pas mane konstruktyve nurodyta, kad rostverkui ir poliam naudoti C25/C30 XC2 markės betoną. Grindų betonuotojai daugiausiai naudoja smėlbetonį (susimaišo vietoje), kuris mano galva pamatam netinkamas. Iš betono mazgo atvežtas betonas turi deklaraciją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne taip supratote. Betonas buvo veztas is mazgo taciau siurblys buvo naudojamas toks kaip pas grindu betonuotojus.

      Panaikinti
  11. Sveiki,
    Sakykit, o ar darbų kokybe esant patenkinti?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Gal pamenate, tiek daug armatūros kampuočių rosverkui buvo numatęs konstruktorius, ar patys nusprendėt, kad bus tvirčiau? Matau, kad kiekviename rostverko armatūros karkasų kampiniame sujungime panaudota po 4vnt 1m x 1m kampuočių

    AtsakytiPanaikinti
  14. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti