2017 m. gegužės 22 d., pirmadienis

Mūras baigtas


Prasidėjus tikroms statyboms, blog‘ui laiko rasti darosi vis sunkiau. Kiekvieną dieną tenka vis kažką spręsti, dėlioti ir planuoti darbus taip, kad nebūtų nei dienos su prastova. Kadangi šiuo metu esu lėktuve, pakeliui į Majamį, nutariau, kad tai tinkamiausias laikas parašyti naują straipsnį. Šįkart apie mūrą.
Su mūrininkais, dėl darbų buvome sutarę jau lapkričio mėnesį, tad laukėme tik tinkamų orų ir darbus pradėjome. Buvome sutarę, kad medžiagomis rūpinsis jie patys, o mums tai kainuos papildomus 5% prie sąmatos. Šiuo sprendimu esu labai patenkintas, nes galėjome visą savo dėmesį skirti pačiam procesui, o ne medžiagų užsakymams.



Kelios dienos prieš darbus atvažiavo pirmas fiskaras su blokeliais/cementu, mūrininkai suvežė pastolius, smėlį ir pan. Šiek tiek keista pasirodė, jog dalis blokelių buvo supakuoti su spec ženklinimą turinčia Lode plėvelė, o dalis - be, tačiau mūrininkai patikino, kad vienu metu Lode vežė blokelius būtent tokiuose įpakavimuose. Vėliau prasidėjus mūro darbams atkreipiau dėmesį, kad nemažai blokelių iš vienos jų pusės, turi tam tikrus įtrūkimus.


Skambinu mūrininkams ir klausiu kodėl čia taip yra, tačiau gaunu atsakymą, kad su Lode blokeliais tie įtrūkimai yra normalus dalykas. Tas manęs neįtikina. Nuėjau dar kartelį prie namo apžiūrėti suvežtų blokelių ir pastebiu, kad ant kiekvienos paletės yra prikalta deklaracija apie blokelių partiją. Ant palečių be žymėjimų parašyta gamybos data 2016-07, o ant  žymėtų 2017-03. Kyla nenuvaldoma mintis, kad įkišo senus blokelius. Ryte skambinu Lode atstovams ir papasakoju savo situaciją. Dar skambučio metu atstovas nuramino, jog iš tiesų buvo momentas, kada blokelius pakavo be spec žymėjimo, nes vykdė „rebrandingą“. Sutariame, kad atsiųsiu jiems nuotraukas ir jie atsakys, kas ir kaip. Po pusės valandos sulaukiu skambučio, jog blokeliai antros rūšies. Patikina, kad blokeliai turi tik išorinį defektą, o stipris ir kitos blokelių savybės yra nepakitusios (tą patikrinu prie kiekvienos paletės prikaltoje deklaracijoje), tačiau pabrėžia, kad pardavėjas apie tai turėjo informuoti. Skambinu mūrininkams ir liepiu mūro darbus stabdyti. Kyla nemažas kipišas, tačiau pardavėjas prisiima visą atsakomybę, jog nesužiūrėjo, kuomet buvo kraunami blokeliai. Buvome spėję sumūryti penkias paletes tokių blokelių ir penki dar buvo likę. Tą pačią dieną pardavėjas pasiėmė nesumūrytą likutį ir atvežė 10 naujų palečių. Šio klausimo iki šiol dar nesame uždarę, nes tai aš neturėjau laiko nuvažiuoti pas pardavėją, tai jis buvo išvykęs..Tikiu, kad dėl šios situacijos penkias paletes būsiu gavęs dovanų, kaip kompensaciją dėl viso šio chaoso. Dar kelis kartus skambinau į lode atstovybę, konsultavausi ar blokeliai tikrai geri, tai patikino, kad tai yra tik išorinis defektas, kad kiekviena partija yra tikrinama ir esant bent menkiausiems neatitikimams blokeliai nėra išvežami iš gamyklos.
Kokia nedėkinga bebūtų pradžia, toliau darbai ėjo kaip per sviestą J Sienos kilo iš ties greitai





Paminėsiu, tik keletą vietų, dėl kurių teko išklausyti ne vieną komentarą iš mūrininkų.
Kadangi garažas bus nešildomas, o jis yra namo dalis, architektai ir konstruktorius suprojektavo konstruktyvą taip, kad namo ir garažo sienos nesiliestų. Taip maksimaliai išvengsime nereikalingų šalčio tiltų.
Pradžioje architektė buvo ne tik sieną, bet ir pamatą, bei žiedą atkabinusi nuo namo, tačiau su konstruktoriumi sutarėme, kad nuo namo atkabinsime tik sieną, o rostverką ir žiedą liesime bendrai.
Sienas surišome spec nerudijančio plieno strypais, užlenkdami galus.
Garažo sieną, kuri laikys didelę sąramą, mūrijome iš silikatinių plytų.


Tą patį darėme ir namo kampe, kuriame bus didelis terasinis langas ir virš jo bus išlieta didelė sąrama.

Kai sienos pasiekė projektinį aukštį, atėjo laikas monolitiniam žiedui. Ties terasos langu ir garažo vartais, kur reikėjo išlieti iš ties dideles sąramas, mūrininkai išnuomavo specialius skydus, o likusiai žiedo daliai panaudojo savo turimus medinius skydus.









Kad armatūra būtų  pakilusi į reikiamą aukštį nuo blokelių, mūrininkai naudojo specialius plastmasinius laikiklius. Pradžioje planavo tiesiog kilstelti ją užpilant betoną, bet man tai neatrodė patikimą ir išsireikalavau, kad tai būtų padaryta iš anksto.
Prieš užpilant betoną pakviečiau techninį prižiūrėtoją įvertinti ar viskas surišta teisingai. Jis iškart pamatė, kad virš didžiausio terasinio lango, kur susijungia du armatūros karkasai, toje vietoje trūksta rišančių armatūros strypų. Mūrininkai puolė teisintis, kad kaip tik tą ketino daryti :) Visos kitos vietos buvo be priekaištų. 
Užpylus betoną turime tokį vaizdą.





Vėliau kilo vidinės pertvaros bei kolonos.










21 komentaras:

  1. Kiek uz muro kv. ima? Jei geri murininkai, gal kontaktais pasidalinsite?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Antros rūšies blokeliai tikėtina, kad buvo pasekmė sprendimo "5% prie sąmatos".

    Pvz. dirbant su santechnikais yra "geroji praktika" klientui išrašyti sąskaitą vienomis kainomis (tarkime su 10-25% nuolaida, kas nesigaudančiam klientui gali atrodyti visai neblogai), paskui išrašo kreditinę ir santechnikams parduotuvė perrašo į normalią sąskaitą, jau su ~40% nuolaidomis ir didesnėmis. Čia net nevertinant kiekių, t.y. darant prielaidą, kad sudėtos visos įsigytos detalės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sioje situacijoje murininkai tikrai niekuo deti. Juos pazistu ir pasitikiu, o ir pardavejes neprisiimtu atsakomybes jei tai butu nesvarus murininku darbeliai.

      Panaikinti
  3. Dar užkliuvo "Sienas surišome spec nerudijančio plieno strypais, užlenkdami galus" - kuo jie specialūs?
    Būčiau kaip tik dėjęs standartinę rifliuotą (!) armatūrą, nes rifliavimas kaip tik įsitvirtina betone. Lygių strypų nededa būtent dėl to, kad jie neišsimautų iš betono.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Specialus tik tiek, kad konstruktorius tokius nurode naudoti. Kadangi virsuj zieda isliejome vientisa, tai ir tu stripu poreikis manau apskritai stipriai sumazejo...tad ar jie ten lygus ar rifliuoti didelio skirtumo nera.

      Panaikinti
    2. Mūsų projekte taip pat nurodyti nerūdijančio plieno strypai, bet paprašius konstruktoriaus išaiškinimo, tai čia turima omeny būtent rifliuoti nerūdijančios armatūros strypai

      Panaikinti
  4. Mane taip pat domintų mūrininkų kontaktai, dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Planavome muryti is silikatiniu plytu, kad pet daug neistorinti dedant po dvi plytas eileje, taciau murininkai itikino, kad geriau imti blokeli 25x20 (man rodos jis ketamzitinis), viduj armatura ikisti, ikalant ja ir i rostverva ir uzpilti betonu. Ale gaunasi vientisa kolona...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal žinai kokie čia būtent blokeliai? Kaip vadinasi

      Panaikinti
    2. Čia iš esmės tiktų kaminų blokeliai?

      Aš nusprendžiau iškart kolonas mūryti iš klinkerio plytų (centre betonas+armatūra), nes nereikės daryti jokios apdailos po to.

      Panaikinti
    3. Jo tinka kaminu blokeliai. Jei is klinkerio tai kolona gausis siek tiek storesne man rodos, nes eileje eis 4 plytos. Mes stengemes per daug kolonu neistorinti, nes jos nelabai ka laikys, praktiskai tures save issilaikyt:)

      Panaikinti
  6. Ot reiklūs tautiečiai, vaikioja vargšus pardavėjus.
    Garantuju, kad įtrūkimai jokios įtakos tamstos namui neturi. Tik estetinę ir tik kol neapšiltinta.
    Bet gal tikrai, jei blokeliai taip vadinami antrarūšiai, tai turėjo nuolaidą duoti. O vežioti pirmyn atgal tai neprasminga..
    Gerai, kad esminiai namo elementai daromi pačioje statybų pradžioje ir savininkams dar yra noro viską prižiūrėti.
    Iš kitos pusės, namai pardavimui neretai statomi be jokios priežiūros pigiausiomis brigadoms. Ir nieko - stovi ;) ir stovės, nes konstruktyvas paprastai smarkiai perteklinis projektuojamas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oho,tokiais tempais iki Naujųjų galima bus jau ir įsikelti gyventi :) Šaunuolis :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kur jūs atrandat tuos, kurie kokybiškai viską padaro? :) Mums sudėtingiausia susieškoti būtent kokybiškai dirbančius darbininkus, nes na internetu galima bandyt, bet gauni tiek rezultatų, kad galvą apsisuka, nu pvz. http://118.15min.lt/veiklu-kategorijos/statyba-remontas-nt/2?actionId=9 - kosmosas čia man :)) O iš pažįstamų kažkaip keista, bet nelabai daug kas dabar statosi, tad rekomendacijų labai nedaug. Ar jūs visgi linkę firmas samdyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Intetnete meistru neieskom ir kitiems nerekomenduojam:) visada meistru reiktu ieskoti tik per rekomendacijas. Kas liecia musu pasirinkimus, tai musu aplinkoj daug besistatanciu ar jau pasistaciusiu namus, tai su visais meistrais dar ziema sukirtom rankom buvom. Dabar reikia tik derinti, kad nebutu prastovu tap vienos ir kitos brigados:)

      Panaikinti
  9. Ar atlikote blokelių eilių armavimą kampuose, virš ir po sąramom, pirmąsias eiles virš rostverko?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, gal galit murininku kontaktais pasidalint?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, gal galit murininku kontaktais pasidalint?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti