2020 m. lapkričio 10 d., antradienis

Kaip namo automatizacija atrodo po 3metų

Pradėdamas rašyti šį straipsnį susimąsčiau, kaip turėčiau užvadinti jį. Pirma mintis buvo kažkaip į pavadinimą įkomponuoti terminą "išmanus namas", bet kuo toliau tuo labiau šio termino kratausi, nes tai kas yra vadinama "išmaniais namais"/"protingu namu" nieko bendro su protu neturi. Viso labo, tai tėra kažkokia, vienų ar kitų procesų automatizacija. Plius, man asmeniškai, tai yra tai, kad tau nereikia turėti n skirtingų programų telefone, skirtingiems procesams valdyti. Kad viskas yra vienoje vietoje ir patogiai. Jau ne retas, šiuolaikinis įrenginys turi vienokią ar kitokią programą jo valdymui ir žinant, kad tokių įrenginių namuose atsiranda vis daugiau ir daugiau, tampa iššūkiu nepasimesti tarp jų. Tad visos išmanios sistemos augiau ar mažiau tai ir bando spręsti. 

Kai pradėjau deliotis savo planus, dėl namo automatizacijos, puikiai žinojau, kad norėsiu nemažai daryti pats, todėl tam sprendimui pasirinkau Raspberry PI. Buvo daug nuogastavimų, kaip tas "raspberiukas" susidoros su mano užduotimis, todėl visą sistemą projektavau taip, kad jei kažkuriame x žingsnyje pamatysiu, kad "avietė" nesusitvarko su mano užduotimis, lengvai jį užkeisiu, bet kuriuo kitu, rinkoje esančiu produktu. Tačiau šiandien bėga jau treti metai ir galiu pasakyt, kad raspberiukas viršijo visus lūkesčius. Per tuos du su "kapeikom" metų, nebuvo nei pastrigęs, nei užlūžęs nei dar kitaip sugrybavęs.

Kodėl raspberry? Pats daug metų dirbu su Microsoft technologijomis ir man  didelis pliusas buvo, kad ant šio mikro kompiuterio buvo galima suinstalioti Windows'us. Šiai dienai mano raspberry pi sukasi ant Linux ir tuo labai džiaugiuosi :) Nors pradžioje turėjau didelių ambicijų viską programuoti pats, tačiau šiandien tą užmojį padėjau į šoną ir visą sprendimą leidžiu ant open source'inio produkto "OpenHab" ir tai buvo vienas geresnių sprendimų. OpenHab su savo užduotimis susitvarko puikiai ir naujų įrenginių prijungimas prie sistemos iš esmės yra kelių "button click'ų" klausimas. Produktas tikrai pritaikytas ir žmogui, be didensių IT žinių. 

O taip atrodo visa sprendimas:


Viska įranga paskirstyta per tris dėžutes:

1) Automatai

2) Relės

3) Silpnos srovės (tv antena, Telia keitiklis, maitinimo blokai, "avietė" ir t.t.)

Tarp visų trijų dėžių yra "tuneliukai" nuo vienos prie kitos tam, kad laisvai galėčiau prakišti laidus, atsiradus poreikiui.

Nemažas uždavinys buvo susitvarkyti su šusnimi laidų, kurie atkeliauja iš kiekvieno jungtuko. Teko paieškoti, interneto platybėse, kaip teisingai sukomutuoti kiekviena gyslą UPT laido, ir tam panaudojau specialius laidų jungimo terminalus, kurie gražiai susimontuoja ant DIN bėgelių. Prie vieno terminalo galima prijungti 3 gyslas. To dažnu atveju ir pakakdavo, o likusias laido gyslas tiesiog užslėpiau.


Kokias funkcijas ir kokius įrenginius šiuo metu esu prijungęs prie sistemos?

1) Rekuperatorius. Namuose sumontuotas įrenginys turi Modbus TCP sąsają, tad jo pajungimas buvo daugiau nei paprastas. 

2) Kiemo vartai. Telefonu valdau atidarymą/uždarymą

3) Signalizacija. Pagal namų judesio daviklius jungiu/išjungiu šviesą nakties metu.

4) Vejos laistymas. Pagal laikmatį įjungiu/išjungiu laistymą.

5) Šviesos. Visas namo šviesas valdome per telefoną. Smagu kai atsigulęs į lovą supranti, kad kažkur palikai šviesą ir vieno mygtuko paspaudimu užmigdai namą. Taip pat pagal saulės tekėjimo laiką esu sukonfigūravęs lauko apšvietimą, kad automatiškai įsijungtų/išsijungtų. Dar tokią, idomesnę situaciją turėjome namuose, kai praeitą savaitę sūnus (2m) sugalvojo kad 22val jam dar ne laikas miegot ir tiesiog pagauldytas į lovą, lipa lauk iš jos, eina į kitus kambarius, jungia šviesą ir tūsinasi. Tečiui trūko kantrybė, prisėdo prie PC ir sukonfigūvo funkciją "Jungiklių atjungimas", Ka daro ši funkcija? Ogi tik tiek, kad kai aktyvuojama ši funkcija, name šviesas galima valdyti tik telefono pagalba. Tad sūnus išlipęs iš lovos, pamėginęs porą kartų įjungti šviesą, grįžta atgal į lovą ir ramiai užmiega. Case Closed :)


Kas toliau?

1) Šildymo valdymas. 

Šiuo metu namuose yra sumontuotas dujinis katilas kurio valdiklis yra išvestas į svetainę ir pagal jo parodymus katilas sprendžia, kada įjungti/išjungti grindinį šildymą. Kaip bebūtų paradoksalu, man to pilnai ir užtenka, nes sąskaitos už šildymą yra iš ties mažos ir didelio poreikio valdyti papildomai katilą kaip ir neturiu, bet kažkodėl viduj baisiai to noriu :) Kad tą padaryti, reiktų pirkti kolektoriaus valdiklį, montuoti termo galvas, kambario termostatnius daviklius ir sąmata gautųsi tokia, kuri neatsipirktų ir per 10 metų :) Būtų aišku variantas, jungti sistemą tiesiai prie katilo per Modbus protokolą, nes katilas tokį kaip ir palaiko, bet ši jungtis yra jau užimta, nes prie jos yra prijungtas kambario daviklis. tad variantus kaip suprantu turiu šiuos. 

a) Atjungti kambario daviklį ir perimti pilną katilo valdymą į savo rankas (Šito varianto labai nenorėčiau)

b) Yra rinkoj gateway'ų perkuriuos galima sujungti daugiau nei viena Modbus masterį, bet patirties su tuo neturiu...

c) per zigbee protokolą esu pajungęs kelete pigių Xiaomi temperatūros daviklių, kurie galėtų atstoti brangius kambario termostatinius daviklius, o galvas galėčiau tiesiog pats valdyti relių pagalba. Bet kažkodėl šio varianto labai nenoriu. Aš į visą namo automatizaciją žiūriu daugiau kaip į "centriuką" kuris apjungia skirtingas sistemas ir baisiai nenoriu "priburti" kažkokių nestandartinių sprendimų, kurie tarkime, ateities šeimininkams (jei kada sugalvotume parduoti namus) taptų papildomu galvos skausmu. 

d) Turbūt yra ir kitų variantų, kurių dar nežinau :) jei kas turit įdėjų - labai lauksiu :)


2) Akvariumo vandens valdymas

3) Kameros

4) Įdėjos kurios dar aus į galvą :)


Tam kartui tiek.












3 komentarai:

  1. Sveiki, gal butu galima pabendraut apie komponentus kuruos panaudojot ir kaip junget viska?

    aurisp8(e)gmail.c0m

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti
  3. žiūrinėju aš čia internetu visokių dalykų, norėtųsi daugiau informacijos apie šiuolaikiškas sistemas oras oras

    AtsakytiPanaikinti