2018 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Rekuperacija

Mūsų blogas stipriai atsilieka nuo statybų eigos, bet šįkart nutariau parašyti apie vėdinimą, kuris pilnai ir teisingai pradėjo funkcionuoti tik prieš keletą mėnesių, bet apie viską nuo pradžių:)

Pradžioje pasidarėme namo vėdinimo projektą, pagal kurį vėliau buvo sumontuoti visi ortakiai, slopintuvai ir pan. Projektas atrodo taip:


Oro tiekimas vyksta į gyvenamas patalpas, o šalinimas tik iš pagalbinių patalų (wc, sandėliuko, pirties, virtuvės).

Ilgai svarstėme, ką daryti su gartraukiu, tačiau pasirinkome variantą jungtį jį tiesiai į kamino šachtą, apeinant rekuperatorių. Priimant tokį sprendimą, labai svarbu nusivesti vieną dvigyslį laiduką nuo gartraukio iki rekuperatoriaus tam, kad gartraukio veikimo metu rekuperatorius persijungtų į "virtuvės režimą" ir paskirstytų oro srautą santykiu 80% padavimas 20% ištraukimas. Taip neturime problemų su krentančiu slėgiu namuose, kuomet gartraukis ištraukia daugiau oro, nei rekuperatorius į jį paduoda. 

Pagal projektą, vienoje vietoje, buvo numatytas mūro žiedo kirtimas, ko aš labai nenorėjau, tad eigoje pasikonsultavus su projektuotoju priėmėme sprendimą šiek tiek projektą pakoreguoti. Pakeitimas realybėje atrodo taip: 
Ties praėjimu iš svetainės į miegamųjų koridorių, ortakiais žiedą "apėjome" :) taip išsaugojome jo vientisumą.

Ortakiai pagal projektą buvo numatyti skardiniai, tad projektuojant stengėmės juos išdėstyti patalpų pakrasčiuose, taip išsaugant kuo didesnį lubų aukštį.




Visi šie darbai ėjose kaip iš pypkės, iki nusipirkome ir susimontavome rekuperatorių :) Pasirinkome amalvos rekuperatorių Domekt R300v. Jo galingumas 324w, ir kas kiek neįprastą kitiems rekuperatoriams jo korpusas pagamintas iš "putplasčio" ir atrodo jis taip:
Čia visi smagumai ir prasidėjo. Pradžioj atkreipėme dėmesį, kad jis dirbo išties garsiai. Pradėjau klausinėtis draugų ir pažįstamų, kaip rekuperatorius dirba pas juos namuose, ar labai girdisi ir pan. 
Nes įjungus 100% galingumu, buvo galimą jį girdėti ir kitam namo gale. Išsikvietėme amalvos serviso žmones, kad pamatuotų garso lygį. Pats namie nebuvau, tikslių skaičių neturiu, bet telefonu informavo, kad rekuperatorius tikrai viršija specifikacijoje pateiktus skaičius. Sutarėme, kad jie pagalvos ir pasiūlys sprendimą. Vėliau susiskambinus sutarėme, kad jie apklijuos rekuperatorių garsą izoliuojančia medžiaga. Šis sprendimas nebuvo labai priimtinas, bet susitaikėm su tuo, kad tegul rekuperatorius dirba tyliau, kad ir kaip jis negražiai beatrodytų. Apklijavimas kažkiek garsą prislopino, tačiau vistiek jis dirbo GARSIAI. Tačiau tai nebuvo vienintelė jo bėda. Kiek vėliau pradėjo varvėti vanduo. Viskas atrodė taip:



Teko vėl skambinti servisui ir prašyti šį gedimą šalinti. Meistrams atvykus paaiškėjo, kad mūsų rekuperatoriuje sudėtos, kažkokios "senesnės" tarpinės ir pakeitus jas naujasnėmis, problemos neliks. Iš ties taip ir buvo:) 

Būtų juokinga jei nebūtų graudu, bet tarp šių problemų nuolat turėjome ir kitą problemą, kad rekuperatorius išsijunginėdavo. Kas kelias dienas išmesdavo klaidą "Overheated" ir išsijungdavo. Dukart meistrai važiavo spręsti problemos, bandydami atnaujinti įrenginio programinės įrangos versiją, vėliau tiesiog man atsiųsdavo failiuką, kurį pats įdiegdavau... Tačiau, kad ir ką bemėginome problemos pašalinti nepavyko.

Vieną dieną atsikėliau ir pasakiau gana, reikia grąžinti rekuperatorių ir mėginti ieškoti kažko kito.
Šią žinią pranešiau Amalvai ir buvau maloniai nustebęs, kad jie be didesnių atsikalbinėjimų sutiko įrenginį priimti. 
Ilgai paieškom neužsiėmiau ir nutariau, kad reikia imti ne vieno žmogaus jau išmėgintą ir naudojamą įrenginį (iš tos pačios amalvos)  Domekt R 450V. Jis yra senesnio modelio, tačiau ne "putplastyje" ir laiko patikrintas (nors amalvos žmonės sakė, kad problema dėl overheated niekur nedings). 

Tik paleidūs šį rekuperatorių garsas prilygo Mocarto simfonijai :) Rekuperatorius dirba mažiausiai 2-3 kartus tyliau. Taip pat pasijuto ir galios skirtumas. Nuo paleidimo neturėjome jokių problemų!

Šiai dienai atsidarius komfovent puslapį, nuotraukoje matau, kad modelis R 300 V jau atrodo kitaip. Įdomu ar kažka patobulino? Reiktų pasidomėti...

Vienas iš smagesnių dalykų, ką turi šie domekt rekuperatoriai yra galimybė juos jungti prie interneto. Jie turi integruotus Ip modulius savyje. Kiek domėjausi kitais gamintojų rekuperatoriais, jiems reikia pirkti atskirus IP priedelius.

Taip pat turi tiek web tiek mobilią sąsajas jų valdymui. Turint tokį funkcionamulą, nebelieka tikslo pirkti valdymo pulto, kuris kainuoja ~150EUR. 
Mūsų atveju, mes padarėme dar šiek tiek kitaip. Nusipirkome mažai naudotą plančetę ir rėmelį iš ebay jos montavimui prie sienos. Susiprogramavome elementarią mob app, į kurią įsidėjome amalvos suprogramuotą web interfesą. Taip galime tiek apšvietimą tiek vėdinimą valdyti per vieną mūsų pačių vystomą aplikaciją. Sprendimas atrodo taip:


Kad ir kaip sunkiai mums sekėsi su pirmuoju rekuperatorium, Amalvos darbu likome patenkinti. Visada laiku reagavo į mūsų pastabas ir problemas stengėsi spręsti kaip galima greičiau. 







28 komentarai:

  1. Smagu girdeti gera atsiliepima apie R450V, nes mes irgi toki pasirinkome, tik dar nemontavome :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sakykit, gal turit detalesnę projekto versiją? Pvz kad būtų oro greičiai nurodyti vamzdžiuose?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pažįstamas vaizdelis ;)
    Planšetė nuolat šviečia? "neišdegs"?
    Ar triukšmo slopintuvai prasmingi? Dabar dilema man: jei rekuperatorius už 15m nuo angų (miegamuosiuose), tai gal nebūtina slopinti...?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Plancete sviecia tik kai naudojama:) del slopintuvu tai sunku pasakyti, reiktu juos atjungt kad suprast kiek naudos jie duoda. Situ klausimu nenorejau taupyt, nes rekuperatorius dirba 24h per para ir nesinoretu jo girdet:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prieš perkant rekuperatorių buvau irgi labai užsivedęs dėl visokių Wi-fi ir "išmanių" valdymų, bet žmonės atkalbėjo. Ir dabar yra mechaninis 4 greičių valdiklis - 99% laiko nustatytas tas pats optimalus ventiliacijos režimas - ir rami galva (visokius bypass, preheating jis pats pagal nustatytus parametrus įjungia/išjungia). Tad bent dabar manau, kad papildomos išlaidos rekuperatoriaus "išmanumui" yra beprasmiškos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na,pas mus kazkokiu smart dalyku prie rekuperatoriaus tai pat nera, mes tiesiog pasidareme, kad butu patogu pakeisti rezima papildomai neperkant pultelio...tad is tikro nelabai suprantu, nuo ko jus zmones atkalbejo, nes prie rekuperatoriaus visa tai eina standartiskai.

      Panaikinti
    2. Manau kad beprasmiškas dalykas yra tuščių kambarių vėdinimas.
      Kad oro trūksta daugiau žmonių užėjus, supranti tik kai galva svaigti pradeda. Ne iš kart pajauti kaip šviesos ar temperatūros atveju.
      Ne, šiuos dalykus turi reguliuoti tik automatas.

      Panaikinti
  6. o man tai keistai atrodo tokie projektai, kai ištraukimas ir padavimas skirtingose patalpose. Juk tokiu atveju turi būti tarpai nemaži duryse.
    O dideli tarpai reiškia blogą garso izoliaciją, labai viskas girdisi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, po durim yra 1-2cm tarpas, bet jis vienaip ar kitaip buna, nebent durys su slenksciu, ko mes tikrai nenorejome. Taip, gali jaustis kad oras patenka pro duru apacia, jei stovima salia duru, bet dazniausiai ten nestovim ,tai problemu kaip ir nera.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. Tarpas po durimis, jei skaičiuosim standartines 80cm pločio duris ir 1cm tarpelį, yra tokio pačio ploto, kaip ir 100mm ortakio skerspjūvio plotas. O jei tarpelis 1,5cm, tai angos plotas gaunasi praktiškai toks pats, kaip 125mm ortakio skerspjūvio plotas. O būtent tokie ortakiai ir "nusėda" kambariuose, kurie paprastai būna už uždarų durų. Taip kad jokios bėdos čia nėra.

      Panaikinti
  7. gal galit palciau aprasyti atskiru galbut postu apie plancetes pajungima ir programele, ar wiskas per wifi valdoma ar kaip? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. rekuperatorius jungiasi prie tinklo per ethernet'ą. ir savyje turi web sąsają jo valdymui. plančetė prie tinklo pajungta per wifi ir yra tam pačiam potinklyje, tad užtenka suvesti reikiamą adresą ir username/password....

      Panaikinti
    2. Aisku, o apsvietimas ismanios lemputes ar kaip? Zalias sioje srityje as.

      Panaikinti
    3. Lemputes paprastos, tik ju valdymas per relytes ir "mikrokontroleri"

      Panaikinti
  8. Sveiki, kodėl pasirinkote cinkuotus vamzdžius, o ne dabar visur kaip po default'u siūlomus lanksčius pvc vamzdžius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad jie neturi rimtų pliusų, jeigu nereikia taupyti kiekvieno milimetro.

      Panaikinti
    2. kiek susidare ispudis, skaitant blogus, skardiniais gaunasi kiek pigiau, o lanksciais susitaupo keli cm patalpos aukscio.

      Panaikinti
  9. Taip, kiek domėjausi, gaunasi pigiau. Kitas niuansas keli papildomi cm sutaupytos vietos. Gal dar kažkam montavimo greitis. Bet negi tai vieninteliai niuansai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kazka, viena ausim esu girdejes, kad skardiniuose labiau kaupiasi visokios bakterijos, bet kiek cia tame tiesos.....

      Panaikinti
  10. Beje gal kam teko susidurti su gartraukiu A+ klasėje. Vieni daro išsijungimą rekupo, kai įjungiamas gartraukis, o gartraukis pajungtas į ventiliacinę angą.. Girdėjau daug prieštaringų nuomonių apie tai. Anglinis filtras, kaip tada sprendžiamas oro išmetimas atgal į patalpą jei gartraukis įmontuojamas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra recirkuliaciniai montuojami gartraukiai su anglies filtru. Mes toki naudosime ir kogero montuojama i stalvirsi

      Panaikinti
  11. Tokiuose montuojamuose modeliuose oro grazinimas jau yra issprestas

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki. Klausimas gal ne į temą. Koks jūsų svetainės ilgis ir plotis? Susiprojektavom labai panašiai kaip pas jus tik dvejojam ar neatrodys labai ilga natūroje. Pas mus 11.8mx4.75. Ačiū už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Audriau, Jūsų labai įdomus blogas, bet tiek daug temų dar neaprašyta, tad laukiam blogo papildymo:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Gal galėtumėte pasidalinti kontaktu, kas jums parengė vėdinimo projekta?

    AtsakytiPanaikinti